fbpx

Η ΜΑΡΜΟΥΡΗΣ Α.Ε. χορηγός στο 12ο ΕΣΩ 2024

edit

Στη ΜΑΡΜΟΥΡΗΣ Α.Ε. είμαστε και φέτος υπερήφανοι χορηγοί της ημερίδας ΕΣΩ2024 , μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Design και της αρχιτεκτονικής, που διοργανώνεται για 12η συνεχόμενη χρονιά και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 4.00 μ.μ., στην αίθουσα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .

Η ημερίδα κάθε χρόνο φιλοξενεί εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος έχει κεντρική θεματική <<ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη>>, εγκαινιάζοντας τον διάλογο για την κλιματική κρίση και την πολιτική οικολογία μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής και των τεχνών. Η συνύπαρξη μεταξύ του σχεδιασμού, της κατασκευής και παραγωγής προωθούνται ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον πλανήτη. Το <<ταξίδι πίσω στη γη>> καθοδηγείται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια.   

Οι επιμέρους θεματικές που θα καλυφθούν στην φετινή ημερίδα αφορούν την ανάδειξη των νέων δυνατοτήτων του σχεδιασμού, καθώς το <<Down to Earth>> αμφισβητεί την επάρκεια της φύσης στις κατασκευές. Το συνέδριο εμφανίζει προβληματισμούς ως προς τα καινοτόμα υλικά οργανικής προέλευσης, τους ξύλινους ουρανοξύστες υψηλού προφίλ, τα βίο-υλικά, τις αρχές κυκλικής οικονομίας, τον αναγεννητικό σχεδιασμό και την κατασκευαστική απόδοση. Παράλληλα, θα τονιστεί η ανάγκη για μία αρχιτεκτονική με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, αφού έχει αποδειχθεί ότι το χτισμένο περιβάλλον προκαλεί το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Μάλιστα, μέχρι πρότινος το επίκεντρο ήταν στην μείωση της λειτουργικής ενέργειας και των υπολοίπων εκπομπών άνθρακα. Βέβαια, πλέον η έννοια του ολικού άνθρακα είναι καθοριστικής σημασίας στην κατασκευή, τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση κτιρίων. Τέλος, η τρίτη θεματική θα απαντήσει στο ερώτημα << Πως μπορούμε να κανονικοποιήσουμε την χρήση υλικών όπως τα τούβλα από φύκια;>>

Ταυτόχρονα, στην ημερίδα θα συζητηθεί ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων στην αρχιτεκτονική. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν ουσιώδη ρόλο στην αρχιτεκτονική, ενισχύοντας την ικανότητα σχεδιασμού του χτισμένου περιβάλλοντος με αποτελεσματικότητα. <<Πίσω στη γη>> θα εξεταστούν οι δυνατότητες και παγίδες της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην αρχιτεκτονική, και θα διερωτηθούμε σχετικά με το αν μπορεί η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη να περιορίσει τον αυθορμητισμό και το <<απρόβλεπτο>> της ποιότητας των αρχιτεκτονικών χώρων. Επίσης, θα επαναπροσδιοριστεί η δεξιοτεχνία στην Μετά-Ψηφιακή Εποχή. Ειδικότερα, μπορούν οι παραδοσιακές τεχνικές να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση; Και εξετάζεται η έννοια της ψηφιακής τεχνικής: Πως μπορούμε να συνδυάσουμε την ιστορική γνώση και τεχνική με τις σύγχρονες πρακτικές; Τι ορίζει το <<παραδοσιακό>> στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό; Πώς η παραδοσιακή γνώση, σε αρμονία με τη φύση, μπορεί να αποτελέσει αρωγό στις μελλοντικές καινοτομίες;

Οι ομιλητές της ημερίδας ΕΣΩ 2024 θα είναι οι Areti Markopoulou-Academic Director- IAAC Barcelona, Jette Cathrin Hopp- Snohetta, Dimitris Papanikolaou- Urban Synergetics Lab, Panos Dragonas-Dragonas Studio, Tassos Biris- Archisearch Lifetime Achievement Award, Ryan Neiheser – Neiheser Argyros, Eleni Vernadaki – Archisearch Lifetime Achievement Awards, Erieta Attali, Andreas Fries – Herzog & de Meuron, Konstantinos Pantazis – Point Supreme Architects, Andreas Kourkoulas-Award Presenter, Panayotis Pangalos- Award Presenter, Olaf de Nooyer – Renzo Piano Building Workshop (RPBW), Ora Ito, Olga Tourlomousi – on-site representative of Renzo Piano Building Workshop (RPBW) in Greece, Emmanouil Korres- Archisearch Lifetime Achievement Awards, Stella Pieri – Pieris Architects.

Κατά τη διάρκεια του ΕΣΩ 2024, η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και των τεχνών. 

Την ημερίδα θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος, Δανάη Μακρή.

Για πληροφορίες και εισιτήρια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://esw.gr/